De afgelopen 2000 jaar heeft voornamelijk mannelijke kracht de wereld gerund, en dat heeft ons veel gebracht. Evengoed lijkt het hoog tijd dat vrouwelijke kracht ook haar plek weer inneemt, zodat ze in harmonie met elkaar kunnen samenwerken.

Een onbekend landschap
Dit heeft dus niks met afwijzing van mannen en/of vrouwen te maken. Het gaat om aspecten die in ieder mens leven. We zijn behoorlijk bekend met de manier van doen die hoort bij mannelijke kracht, maar vrouwelijke kracht is nog een soort onbekend landschap. Het verlangen naar het ontdekken van dat landschap lijkt wel degelijk aanwezig, en misschien liggen daar ook wel antwoorden voor hedendaagse maatschappelijke kwesties. (En misschien kan het ook geen kwaad om op zo’n nieuwe plek te zoeken in plaats van rond te blijven draaien in wat we altijd al deden.)

Voorbeelden in popcultuur
Vrouwelijke kracht is verweven met ons vermogen tot voelen en de sleutel tot verbinding met onszelf, onze omgeving, Moeder Aarde. En tot creaties die daarmee in lijn zijn, afgestemd op een harmonieus geheel.
Maar hoe ziet dat er dan uit? Gelukkig is er in de popcultuur, zowel in boeken als in series en films, een hoop uitgebracht waar allerlei aspecten van vrouwelijke kracht in naar voren komen. Dus, ter inspiratie, een kleine greep uit het aanbod.

  1. The Forest House – Marion Zimmer Bradley. En Priestess of Avalon. Allebei boeken uit de Avalonserie, vooral bekend door Mists of Avalon. Als je dol bent op Arthurlegendes is dat misschien wel de grootste aanrader. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de eerste twee. 
    In beide boeken heet de leading lady toevallig Eilan, maar in Priestess of Avalon verandert haar naam in Helena. In beide gevallen gaat het om vrouwen die vanuit aanleg en opleiding via begaafdheden kunnen en rituelen verbinding leggen met Moeder Aarde en de kosmos. Klinkt als magie, en dat is het ook. Maar die magie is ook beschikbaar voor jou, want die begaafdheden: dat is je energieveld leren gebruiken en daarmee voelen. Een verfijnde werking van al je zintuigen, zou je kunnen zeggen.

    Vanzelfsprekend zijn er in de verhalen moeilijke keuzes met betrekking tot plicht en liefde, en is er altijd de dreiging van overheersing van het Romeinse Rijk over de oude Keltische manier. Maar, weliswaar met vallen en opstaan, laten deze vrouwen leiderschap zien vanuit wijsheid en moed, zonder hun begaafdheden te compromitteren, en op hun eigen wijze. 

  2. De Beer en de Nachtegaal van Katherine Arden is een prachtig Russisch sprookje over een gezin in een dorp in het noorden in vroegere tijden, waar leven hard werken is, winters koud zijn, en spiritualiteit katholiek. Maar voor de jonge Vasja is de magische werkelijkheid van huisgeesten in de haard en nimfen in het meer – ontkend door dat katholicisme- net zo vanzelfsprekend als de tastbare kant van haar realiteit. Vasja is onconventioneel, want avontuurlijk, dapper en ongrijpbaar, een ware bewuste rebel vol hart en recht. Erg onhandig in een tijd waarin meisjes en vrouwen uitgehuwelijkt werden en slechts kinderen hoorden te krijgen. Ze komt in een duister magisch avontuur terecht, en creëert haar eigen pad in lijn met haar eigen hart, in eigenlijk onmogelijke omstandigheden. Aan de andere kant is ze ook gewoon een meisje dat van haar familie houdt. Een verhaal over een fantastische kracht verweven met niet alleen de magie maar ook de geschiedenis en politiek van het oude Rusland. Het is het eerste deel van een trilogie.

  3. De Grootmoeders spreken van Sharon McErlane is een non-fictie boek dat specifiek gaat over vrouwelijke kracht en de harmonie tussen mannelijk en vrouwelijk. 
    Op een dag wordt Sharon bezocht door een entiteitengroep (da’s niet zo eng als het misschien klinkt) van wijze, liefdevolle ‘grootmoeders’. Zij leren haar hoe ze op sjamanistische wijze naar hen toe kan reizen, zodat ze haar kunnen onderwijzen in hoe de harmonie tussen mannelijk en vrouwelijk te herstellen. Dit is ook de eerste van een serie van drie boeken die prachtig inzicht geven in de verschillende kanten en manieren van wat vrouwelijke kracht is, hoe het werkt en wat het belang ervan is. 


Welke boeken, series of films laten voor jou de essentie van vrouwelijke kracht zien?

3x Boeken over vrouwelijke kracht
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *