Boeken voor een verlangen naar avontuur

Er is een eeuwenoude waarheid, dat liefde geen gezicht heeft. Hetzelfde lijkt te gelden voor avontuur. Soms herken je het niet voor wat het is. Waar de meeste epische verhalen avontuurlijk zijn, is niet al het avontuur episch. Soms hoef je niet ver van huis, soms hoef je niet eens uit huis.

Avontuur gaat over het onbekende pad. Wat onbekend is, is mogelijk gevaarlijk. Je baas eens zeggen wat je echt vindt, kan ook behoorlijk avontuurlijk voelen.

Misschien er iets wat je avontuur van binnen en avontuur van buiten zou kunnen noemen. Is avontuur van binnen die keer dat je met trillende knieën en stembanden toch het karaokepodium op stapte. Die keer dat je op Tinder date ging. En avontuur van buiten die bungeejump of die reis naar Australië ondanks je angst voor spinnen.

Van avontuur gaan je zintuigen weer op scherp staan, je bloed weer stromen, je hart weer sneller kloppen. You’re alive! Je zou het bijna vergeten soms tussen de boodschappen, vuile was, rekeningen en Netflix door.

Als je je door dat laatste meer aangesproken voelt dan je lief is, kun je verschillende dingen doen. Een nieuwe hobby uitproberen, een reis boeken; ja, zelfs een cursus bij Gaia komen volgen (persoonlijke ontwikkeling is het onbekende pad in jezelf lopen, dus: avontuur… ;-)).

Ter inspiratie drie boekentips die het avontuurlijke van binnen en buiten combineren.

 

1 Misschien een dooddoener, maar toch: Eat Pray Love van Elizabeth Gilbert. Laat je niet wegjagen door het feit dat het een bestseller was en ergens tussen de zelfhulpboeken en de chick-lit werd weggezet. (Twee genres waar niks mis mee is, maar op de een of andere manier lijken ze soms afschrikwekkend te werken.)
Het is goed geschreven en zit enorm goed in elkaar. Daarnaast is het een fantastisch voorbeeld van iemand die een niet-passend leven heeft gecreëerd, maar in plaats van eraan onderdoor te gaan – en ze was goed op weg -, gaat ze er vandoor. Naar Italië, India en Indonesië. Niet als vlucht, maar bewust en met een plan, op weg terug naar een leven dat wel ‘van haar’ is. Niet dat ze op dat moment snapt dat dat is wat ze doet. Vandaar dat het eigenlijk een groot avontuur is. Ze heeft iets verzonnen en en ze springt erin. Maar niet impulsief of ondoordacht.
If anything is dit boek een voorbeeld dat je geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen aan anderen over de acties die jij kiest als poging om jezelf te helen. En dat er dus zoiets bestaat als een gezonde dosis egoïsme.

NB: Lees het boek, kijk niet de film.

 

2 Het klassieke On the Road van Jack Kerouac. Voel je je vastgeroest en stoffig, kan dit boek een verrukkelijke impuls van diep avontuur geven. Je eruit ‘los-schokken’, zeg maar.
Wel een immens stuk impulsiever en ondoordachter dan Mrs. Gilbert’s reis. Niet echt de fijnste manier om een hang naar avontuur echt in te vullen vandaag de dag. Maar Kerouac voelde ergens de grootsheid van het leven terwijl hij het Amerikaanse continent doorkruiste, en kon het prachtig verwoorden.

‘Because in the end, you won’t remember the time you spent working in the office or mowing your lawn. Climb that goddamn mountain.’ -Jack Kerouac

 

3 The Zahir van Paulo Coelho. Van de een op de andere dag verdwijnt de vrouw van de hoofdpersoon. Haar verdwijning wordt zijn obsessie, zijn zahir. Wat is er gebeurd? Moet hij daar iets mee? Wil hij dat?

De verdwijning brengt de hoofdpersoon naar allerlei landen, maar ook op een pad der ontdekking wat er werkelijk in hem leeft, wat er in hem waar is en wat niet. Op die manier onderzoekt het verhaal ook thema’s als diepgang en oppervlakkigheid, risico en veiligheid. Wat er kan ontstaan als je je binnenste naar buiten haalt.

 

Boeken voor een verlangen naar avontuur
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *