internationale mannendag mannelijke kracht legolas Aragorn Gandalf

 

Sinds 1999 is 19 november Internationale Mannendag; een fenomeen dat velen waarschijnlijk is ontgaan. Een kort rondje langs de nieuws-apps op de iPad hier in huis levert nul resultaat. Een rondje Google iets meer: het Brabants Dagblad zet de populairste mannelijke rolmodellen op een rijtje. Het NRC belicht een aantal statistieken over o.a. mannen, vrouwen en bier. Ook blijken zij een columniste te hebben die de verschillen tussen mannen en vrouwen onderzoekt. Het onderwerp lijkt immer te boeien.

 

Om het even uit de kranten en naar het gebied van bewustzijn te trekken: onze aarde is een wereld die bestaat uit polariteiten. Licht en donker, dag en nacht, man en vrouw. Het een zou niet bestaan zonder het ander. Ze bestaan bij de gratie van de tegenstelling. En voor ons als mens is dat tegengestelde het fascinerende, want dat kennen we niet. Het klassieke gezegde opposites attract is niet klassiek geworden doordat het flauwekul is. (Hoewel het in de realiteit wel iets genuanceerder ligt dan dat.)

 

Nadat het feminisme in de jaren 60 een revolutie van het vrouw-zijn in beweging zette, moest wat man-zijn dan betekent, ook in beweging komen. Logisch dat daar de afgelopen decennia een soort identiteitsverwarring over is ontstaan. Niks mis met ontwikkelingen zoals de ‘metro-man’ – die een tijdje hip was een paar jaar terug – maar ‘man-zijn’ heeft niks te maken met crèmepjes en knotjes. Waarmee dan wel?

 

Mannen zijn essentieel verschillend van vrouwen. Dat is niet alleen biologisch nogal duidelijk. Hoewel dat trouwens meer en meer een grijs gebied is, tegenwoordig.
Dus om het maar meteen uit het biologische naar het symbolische te trekken: ieder mens heeft een pakketje (niet-fysieke) mannelijke en vrouwelijke aspecten of krachten. Mannen hebben over het algemeen meer mannelijke aspecten. Deze komen natuurlijker naar voren in hun doen en laten. Hetzelfde geldt voor vrouwen en vrouwelijke aspecten.

 

(Note on the side: aspecten of krachten, zoals hier mannelijke en vrouwelijke, zijn eigenschappen in zichzelf. Dus niet te verwarren met ‘mannen’ of ‘vrouwen’ of een specifieke man of vrouw hier. Dus ook met nadruk op over het algemeen zoals in de alinea hierboven.)

 

Mannelijke kracht wordt vaak zichtbaar in een vermogen tot doen, ergens structuur, begrenzing en logica in kunnen aanbrengen. In vriendelijkheid, behulpzaamheid. Of in strategisch inzicht hebben, zaken kunnen regelen. Mannelijke kracht is rechtlijniger en naar buiten gericht.
Zonder mannelijke kracht had de wereld zich niet kunnen ontwikkelen zoals die zich dat de afgelopen 2000 jaar heeft gedaan. Denk o.a. organisatie van maatschappelijke systemen, bouw, veiligheid, vrijheid en wetenschap.

 

Vrouwelijke kracht brengt een balans in de uitgaande energie van het mannelijke. Zij gaat over ‘zijn’, is naar binnen gericht. Ze is warm en intuïtief, gericht op voelen en op gezamenlijk belang. Bijvoorbeeld meer op de onderlinge relaties die binnen een organisatie bewegen.

 

Mannelijke kracht zonder vrouwelijke kracht kan wat koud en hard worden. Soms doorslaan ten behoeve van doelen en resultaten. Vrouwelijke kracht zonder mannelijke kracht wordt soms zweverig, te weinig actief of doelgericht. Mannelijke kracht is onmisbaar als je iets neergezet wilt krijgen. Het is de beweging naar buiten die je maakt om zichtbaar te worden en iets gedaan te krijgen. Het zijn de kaders en de regels die je bepaalt ten dienste van wat je wilt bereiken. De grove en fijne lijnen van een proces.

 

Maar als ze samen werken… that is where the magic happens. Dan komen de mooiste creaties tot stand, met structuur en daadkracht (met dank aan het mannelijke) en in verbinding met hun omgeving (met dank aan het vrouwelijke).
En het lijkt erop dat daar wel een verlangen naar is in de maatschappij op dit moment.
Maar hoe dan? Door bewustzijn te ontwikkelen in je eigen mannelijke en vrouwelijke aspecten. Inzicht te krijgen in het belang van beide en van een samenwerking tussen allebei. Ze zijn te allen tijde beide in je werkzaam, bewust of onbewust.

 

De intentie van Internationale Mannendag is: het promoten van positieve rolmodellen; het onder de aandacht brengen van discriminatie van mannen; het verbeteren van de man-vrouw relatie; het bevorderen van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en het erkennen van positieve mannelijke bijdragen aan de samenleving, familie, kinderzorg, huwelijk en milieu.

 

Laten we – mannen en vrouwen – vanavond een biertje drinken op al het moois dat met dank aan mannelijke kracht in deze wereld is gebracht. Cheers!

 

(Waarom toch altijd mannen en bier? Hier een paar mogelijke antwoorden.)

excalibur het zwaard in de steen Koning Arthur van Camelot mannelijke kracht internationale mannendag

Cheers! Op Internationale Mannendag en waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *