Zon schijnt op een veld met bloemen en een boom in de lente, als symbool voor Pasen, Easter en de godin OstaraDe Engelse benaming voor Pasen is Easter. Ja, dus? Nou, daar gaat een wereld van betekenis in verborgen die eigenlijk weinig met de kruisiging en wederopstanding van Jezus te maken heeft. Als je je altijd al afvroeg wat paashazen, eitjes en Jezus met elkaar te maken hadden: keep reading.

 

In pre-Christelijke tijden was er nog geen Pasen, maar werd de lente-equinox (of lentenachtevening) gevierd. Tijdens de lentenachtevening staat de zon loodrecht op de evenaar, en zijn de polariteiten van dag en nacht, licht en donker, prachtig in balans. Wij luidden er de lente mee in en de Kelten vroeger hun seizoen van het licht. Het is een tijd van dankbaarheid voor de aarde. Voor al haar schoonheid en overvloed, nu weer zo zichtbaar in geur en kleur. Een verademing na de donkere, koude winter, vooral toen er nog geen supermarkten waren en de voedselhutten ondertussen behoorlijk leeg waren geworden.

 

De godin verbonden met de vruchtbaarheid en bloei van Moeder Aarde in de lente was Ostara (of Eostra, of Eos), godin van de dageraad. Ze brengt licht. Haar naam betekent het oosten, the east: daar waar de zon opkomt. Toen het Christendom de natuurreligies van o.a. de Kelten en de Germaanse stammen verving, ontstond er een mengeling aan tradities. De naam Easter, een verbastering van Ostara, nu gebruikt voor een belangrijke gebeurtenis in het Christendom, is hier een voorbeeld van.

sunrise-3712483_640

 

Waar de kerstboom stiekem ook een oude Germaanse traditie is, geldt dat met Pasen voor de konijntjes, haasjes en eitjes. Als het donker haar macht weer moet overdragen aan het licht, wordt zichtbaar wat er in het donkerte geplant is. Eieren en zaadjes zijn hier symbolisch voor. Zij dragen alle potentieel in zich, klaar om de weg naar buiten te vinden. Konijnen zijn dieren symbolisch voor vruchtbaarheid, dankzij hun overvloedige nestjes. En de haas… daar is een oude fabel aan verbonden. Die gaat over een haas die een offering wil doen aan Ostara, maar niks meer heeft in zijn huisje behalve een ei. Hij geeft het ei en omdat hij daarmee alles weggeeft wat hij heeft, is het het meest dierbare dat Ostara ontvangt van alle offeringen.

 

Als je Pasen old-school wilt vieren: het is een eigenlijk een viering van balans en leven. Om al dat nieuwe dat het licht brengt te kunnen ontvangen, kan het lekker zijn om een gouwe ouwe in te zetten: de voorjaarschoonmaak. 😉 Naast het zuiveren van je huis is het ook een mooie tijd om water te drinken met de intentie je lichaam op te schonen. Om los te laten wat je niet meer dient. En vrolijk en dankbaar te genieten van de warmte van de zon en al het prachtigs dat Moeder Aarde in haar natuur te bieden heeft.

 

Happy Spring!

rabbit-1903016_640

 

De balans van de lente
Getagd op:                                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *