Er zijn veel vormen van vrijheid, maar essentieel daarin is de vrijheid om vorm te geven aan je leven op een manier die eer doet aan alles wat jij bent en verlangt. 

Als mens heb je een ziel en een persoonlijkheid. Vrijheid is je vanuit je persoonlijkheid kunnen uiten, zichtbaar zijn in wie je bent en wat je doet. Vrijheid is ook leven in lijn met je ziel, met wat je hier op aarde komt doen, uitzoeken, brengen, ontwikkelen. 

F*ck it-gehalte

Werkelijke vrijheid heeft niets met regels te maken. Niet dat je pas vrij bent als er geen kaders of structuren zijn. Structuurloos is grenzeloos, en grenzeloosheid is iets anders dan vrijheid. (Daarover een andere keer meer.) Maar iets doen omdat je volledig voelt – of wéét – dat het het juiste is, ondanks dat het onverstandig is, te veel geld kost, out of character lijkt, niet in je omgeving past… Het heeft een soort f*ck it gehalte: je kiest ergens in volledig voor jezelf en waar jij voor staat. Het geeft de moedigste overwinningen en de most epic fails, maar dat is eigenlijk al niet meer boeiend: want je voelt ook dat je leeft. 

Bewuste rebel

Dit is wellicht niet de manier om van dag tot dag je leven te leiden, maar de feel hiervan is die van de vrijheid van het hart. En het kan misschien ook geen kwaad om daar weer een keer aan herinnerd te worden. Aan hoe het voelt om een bewuste rebel te zijn. Niet door tegen dingen aan te schoppen (hoewel dat soms ook functioneel kan zijn), maar door bewust ruimte te blijven geven aan hoe jij vorm wilt geven aan je leven. En niet door per se regels te breken die van boven worden opgelegd, maar wel om te blijven kijken naar die regels. Te voelen hoe ze voor jou voelen en te blijven kijken waar voor jou de ruimte ligt om te doen en ontwikkelen wat voor jou belangrijk is. 

Verlies hoort bij het leven

Als vrijheid gaat om de ruimte om in vrije wil te kunnen vormgeven, uiten en zichtbaar zijn, dan is angst killing voor vrijheid. In angst slaan we vast en komen we tot stilstand. De focus gaat van leven naar overleven. De aandacht naar controleren in plaats van creëren. Angst komt vaak voort uit het willen voorkomen van ervaringen die we als negatief bestempelen. En ziekte, dood, en verlies zijn ook niet bepaald leuk, ze zijn soms ronduit devastating. Maar ze horen bij het leven. En het lijkt erop dat des te meer we ontkennen dat ze bij het leven horen, des te meer we bereid zijn om onze ruimte in te leveren.

Keuzevrijheid

Bang zijn is ook menselijk. Het is niet reëel om nooit bang te zijn. Wat kan schelen, is je bewust zijn van je angst. Soms neemt die dan af, soms ook niet. Maar wanneer je je bewust bent van je angst, heb je zelf weer een stuk regie in handen. De keuzevrijheid keert terug. In dat opzicht wordt vrijheid je misschien wel nooit daadwerkelijk gegeven of afgenomen, maar ligt die altijd in jezelf.


De vrijheid van de bewuste rebel
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *