Vrijheid is van het hart. Het kan zo op een tegeltje, maar zoals bij van alles dat leuk genoeg is voor een tegeltje: waar gaat het nou eigenlijk over? 

Als mens heb je een lijf en een energieveld. Dat energieveld heeft verschillende ‘lagen’. Ze corresponderen met je chakra’s. (Dat zijn er tegenwoordig 13. Maar voor het gemak gaan we uit van de oorspronkelijke 7.) Waar je bent met je aandacht, bepaalt in welke laag je zit. En hoe je je omgeving ervaart. Ze hebben allemaal een functie. Er is geen enkel chakra of geen enkele bewustzijnslaag beter of slechter dan de ander. 

freedom vrijheid hart van vogel op take

Als je in de bewustzijnslaag van je wortelchakra zit, dan zit je in standje overleven. Je gedrag wordt vooral gestuurd door het vermijden van waar je bang voor bent. Je aandacht gaat naar wat er nodig is om te overleven. Handig als je in het donker door het park loopt, maar er zit niet zoveel vrijheid in. Het is ook niet zo prettig om heel lang hier te zitten. 

In de laag van je sacraal chakra zitten je emoties. Die maken je mens, hoezee. (En soms iets minder hoezee). Dit is ook het level waar je direct reageert op van alles. Zonder veel eigen regie, alsof het je overneemt. Een beetje als een marionet aan touwtjes. Ook niet heel vrij. 

Je zonnevlecht geeft wilskracht, maar het is ook het level van willen en moeten en macht en onmacht. Alle vier op zijn tijd deel van het functioneren als mens op Moeder Aarde. Maar niet vier woorden waarin je voelt: hier zit ruimte! Hier zitten ook de ‘dit mag wel, dit mag niet’- overtuigingen waar je soms best last van kunt hebben. 

Dan… ah, daar is ie: het hart. Bij je hartchakra valt bovenstaande weg. In je hart ligt vertrouwen dat iets goedkomt. Met je hart erbij kun je emoties doorvoelen zonder dat je er meteen iets mee moet of ergens op moet reageren. Met je hart kun je iets als macht bewust inzetten. Ten dienste van het geheel, niet als controlemiddel. 

Je hart is de plek van onvoorwaardelijke liefde (NB dat is iets anders dan alleen maar lief zijn). Het is de plek waar je diepe zelfacceptatie kunt voelen, en kunt ervaren dat iets als ‘dit mag ik wel zijn en dat mag ik niet’ totaal niet relevant is. En de verbeeldingskracht om je leven te leven in lijn met wat je ten diepste verlangt: die huist hier ook.

Er zijn nog 3 van de 7 chakra’s over, maar de essentie van dit verhaal zit ook in het hart. Ik wens je toe dat je je vrij voelt om alle mooie en minder mooie dingen ten alle tijde te vieren in jezelf. 

(Mocht je het gevoel hebben dat deze werkelijke, innerlijke vrijheid er niet toe doet in the whole scheme of ‘grotere’ zaken zoals oorlog: er is een universele wet van ‘zo binnen, zo buiten’. Als je vrijheid kunt ontwikkelen in jezelf, doe je het grote geheel een groot plezier. De bewegingen van ontwikkeling op individueel niveau en op groter niveau zijn altijd met elkaar verbonden.) 

De vrijheid van het hart
Getagd op:                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *