zon ruimte

Gaia begeleidt je bij het ontwikkelen van je bewustzijn. Klinkt een tikkeltje vaag wellicht, voor wie Gaia (en mij, Anne-Marie) nog niet kent. Eén aspect van ‘bewustzijn’ is het kijken naar gebeurtenissen in een groter geheel – als onderdeel van een grotere ontwikkeling – in plaats van als willekeurige, losstaande gebeurtenis. Zoals je je als mens ontwikkelt, zo ontwikkelt ook de mensheid als geheel zich. Grote bewegingen op aarde – zoals nu het Coronavirus – hebben een rol in die ontwikkeling; ze betekenen niet alleen iets voor ons individueel, maar ook collectief.

Vanuit bewustzijn ergens naar kijken is kijken met een blik van onvoorwaardelijke liefde. Dat ‘shift’ het idee van slachtofferschap (‘oh, wat erg dat mij dit overkomt’) naar inzien dat je onderdeel bent van een beweging tijdens een bepaalde periode op Moeder Aarde. Een beweging die een aanloop heeft gehad en waarna een invloed op de toekomst zal volgen.

Niet in slachtofferschap (of bijbehorend drama) gaan hangen is overigens iets anders dan de situatie niet serieus nemen. De situatie vraagt nog steeds om erkenning, dat het is wat het is. En dan om zorgvuldige overweging hoe ermee om te gaan. Dus: oké shit, scary en vervelend, maar wat kunnen we wél doen binnen wat er aan de hand is? En: veel mensen blijven gewoon gezond of herstellen gewoon.

Vanuit die bredere blik van bewustzijn: hoe kunnen we vanuit onvoorwaardelijke liefde kijken naar wat er nu gaande is op aarde met het Coronavirus? Een ontwikkeling zoals dit draagt een betekenis in zich mee, een aspect van de ontwikkeling van de mensheid als geheel waar het aandacht voor vraagt. Wat is dat dan in dit geval?
Het lijkt erop dat het te maken heeft met ruimte: met ruimte geven aan jezelf, innerlijk en fysiek. Innerlijk in dat wat er in ons leeft niet hoeft te worden onderdrukt en dat we ook gehoor kunnen geven aan wat we graag willen doen in ons leven. Waar voelen we ons toe aangetrokken en willen we aandacht en handen aan geven? Dit heeft te maken met eigen keuzes en eigen regie. Dat zichtbaar is in je leven wat jouw keuzes en creaties zijn. Fysiek gaat het over dat we ons fysieke lijf niet onderdrukken, maar accepteren, en er zelfs in liefdevolle verbinding mee kunnen zijn. Je lijf accepteren is ook accepteren dat je fysiek ruimte inneemt en zichtbaar bent.
Alsof deze aspecten verbonden zijn met onze fysieke gezondheid en ons immuunsysteem, onze persoonlijke weerbaarheid.

Wil je graag een dieper en breder perspectief op de betekenis van het Corona-virus, check de volgende links:

 • Bewust Leiderschap Magazine van Uniovision/De Werfeling:

Bewust Leiderschap Magazine, Speciale Corona editie 28, maart 2020

 

ZELFZORGsunset-1207326_1280

Wat kan je ondertussen doen om je lijf te ondersteunen en om jezelf meer ruimte te geven, of je nu binnen zit of nog buiten komt? Hieronder een aantal suggesties om je zelfhelend vermogen te ondersteunen en bij jezelf te blijven in deze bijzondere periode waarin om ons heen ook best een hoop drama en emotie rondvliegt.

Voor innerlijke ruimte

 • Intenties zetten. Bijvoorbeeld: Ik ben veilig. Ik vertrouw het leven. Ik ben gezond.
 • Mediteren. Doe een meditatie waar je bekend mee bent, zoek een fijne online of adem bewust in en uit. Probeer het tempo van je ademhaling rustig te vertragen. Als je afgeleid raakt, geen punt, zodra je dat doorhebt kun je je aandacht weer terugbrengen naar je lijf en je adem. Het kan zijn vruchten afwerpen om júist als je denkt: nu stop ik ermee, toch nog even door te gaan.
 • Geef erkenning aan wat je voelt of vorm aan wat je verlangt door te schrijven, of te tekenen, of muziek te maken.
 • Of doe andere dingen waar je blij van wordt. Je aandacht richten op iets dat je plezier brengt ondersteunt je gezondheid doordat je energie gaat stromen.

Voor fysieke ruimte

Door ziekte of veel binnen zijn kunnen we de neiging hebben onszelf letterlijk kleiner te maken, of verkrampt ons lijf. Hoe kan je weer tot stroming, ruimte en ontspanning komen?

 • Bewegingsmeditatie, bijvoorbeeld van Osho.
 • Yoga – vooral houdingen die ruimte in je systeem brengen. (Wellicht vind je hier inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=pEFVxxNyFKA)
 • Stretchoefeningen – hetzelfde idee, en kan ook als je niks met yoga hebt.
 • Dansen. Misschien tegennatuurlijk, maar de beweging brengt stroming en vaak maakt het altijd wel iets los.
 • Indien mogelijk: een frisse neus halen of de natuur in. Beweging en zuurstof doen altijd goed.
 • En als je echt ziek bent, door Corona of iets anders: geef jezelf de ruimte om je eraan over te geven en echt te herstellen. Geef je lijf wat het nodig heeft qua rust, vocht en vitamines bijvoorbeeld.

 

Corona & de betekenis van ruimte
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *