Een ander idee van vrijheid

 

Er is een boek over een Britse vrouw in de 18e eeuw, die met haar man mee door Europa reist. Hij doet iets politieks, zij doet niets. Behalve brieven schrijven met Alexander Pope. Zij wilde wel iets doen: schrijven. Maar vrouwen hadden in die tijd niet zoveel te willen en dus moet ze het doen met vriendschappelijke bewondering van Pope, toch wel een grote naam in literaire kringen.

Ze zit nogal vast in de overtuigingen van haar plaats en tijd: Engeland in de 18e eeuw is in hoge kringen voornamelijk gefocust op uiterlijke schoonheid en hoe het hoort. Dus perst ze zich onderweg ook steeds in een korset en te veel rokken voor het seizoen waar ze doorheen trekt.

Uiteindelijk arriveren ze in Turkije. Ook daar hullen de vrouwen zich in een hoop stof, maar dan zwart en vormeloos: een ultieme gevangenis. Denkt zij.

Op een dag gaat ze naar een hamam. Daar treft ze deze vrouwen aan, naakt, schaamteloos, vrij, genietend van deze Turkse spa. Met vriendschappelijke bedoelingen proberen ze haar ook uit de kleren te krijgen. Op hun beurt zijn ze verbaasd over de hoeveelheid lagen die afgepeld moeten worden. De Britse dame is logischerwijs niet op haar gemak zonder de stoffen maskers die haar ware lijf altijd omhullen.

Ze ontdekt dat veel van deze vrouwen, die in hun thuissituatie weinig vrijheid kennen, er vaak geheime escapades op nahouden. Verhuld door hun burka’s zijn ze relatief onherkenbaar en kunnen ze behoorlijk vrij gaan en staan waar ze willen. Of liggen, in de armen van hun minnaars. Voor hen is het type ingewikkelde, gelaagde jurk dat de Britse bezoekster draagt een symbool van onvrijheid.

Op twee fronten blijkt het Britse, 18e-eeuwse idee van vrijheid van deze reizigster toch niet zo als ze altijd had gedacht. De burka wordt niet als onderdrukking ervaren, maar juist als mogelijkheid tot vrijheid. En zij is degene die zich schaamt voor haar naaktheid, die geen vrijheid ervaart in haar lijf en ervan genieten.

Waar ze zich eerst superieur voelde ten opzichte van de Turkse vrouwen waar ze zich tussen leeft voor een periode, verschuift er iets in haar door wat ze ziet en ervaart.

 

In haar eigen situatie verandert er helaas voor haar weinig – behalve dat ze het uiteindelijk toch presteert om een boek te schrijven over haar reizen, en uitgegeven te worden.

 

 

 

 

Een ander idee van vrijheid
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *