De filmliefhebber in mij houdt van grote heldenavonturen, liefst met een fijne dosis sci-fi of fantasy. Star Wars, The Lord of the Rings, Harry Potter: you name it, I love it. Soms zijn films gewoon films:een fijne afleiding, fantastisch (of teleurstellend) entertainment. Vaak zijn ze zoveel meer dan dat en laten ze iets zien dat van belang is in het hier en nu. 

De film versus je leven

Wat bovengenoemde films gemeen hebben (spoiler alert!) is dat het goede overwint. Net als in zo ongeveer iedere mainstream actiefilm of romantische komedie, waar de verhalen ook eindigen met iedereen op de goede plek. De corrupte agenten in de gevangenis en de geliefden in elkaars armen, om maar iets te noemen.

Het is fijn als het goede overwint. Geruststellend. Ergens lijken we de film met ons echte leven te vergelijken: als het op het scherm goed afloopt, komt het met ons vast ook goed. Nu zit de wereld in een situatie waarin die geruststelling van ‘het goede overwint’ heel welkom is. Het heeft soms zelfs verdacht veel weg van een film, nu onze realiteit er ineens zo anders uitziet. Lege straten, in sommige landen een avondklok… En net als in de film is er een slechterik – een virus, lekker onzichtbaar- die ons confronteert met wat we níet willen, waar we bang voor zijn. Zoals ziekte, angst en de dood.


Tegenstellingen op aarde

Het leven, onze realiteit op deze aarde, bestaat aan de hand van polariteiten. Dat zijn schijnbare tegenstellingen zoals dag en nacht, zwart en wit, dader en slachtoffer, macht en onmacht, en ook goed en kwaad. De ene kant bestaat niet zonder de andere kant. Er is geen dag zonder nacht. Allebei de polen zijn oké, hebben hun unieke eigenschappen en daarmee hun eigen schoonheid. De een is niet beter of minder dan de ander. 


Tegenstellingen in de film

Verhalen maken graag gebruik van polariteiten. Zonder is er geen plot dat zich kan ontvouwen. Je hebt ze nodig als kader om je karakters verschillende ervaringen te laten meemaken. Dingen die ons als kijker laten meeleven, gruwelen en gieren. In goed tegen goed zit weinig meer verstopt dan saai. Wat er in de een verhaal zoals een film eigenlijk gebeurt is dat er van 1 pool een soort ‘kwade pool’ wordt gemaakt zodat er iets bestreden kan worden. Gepersonifieerd in bijvoorbeeld een Darth Vader, een Sauron, een Voldemort. Maar in het verhaal hebben zij een belangrijke functie. Zonder hen geen verhaal. Dat brengt ons terug naar saai. 

Het is wat het is

Dat is de film. Misschien vraagt het er in het ‘echte’ leven om de vergelijking los te laten. Om ons niet te verliezen in het idee dat we, net als in een heldenepos, zitten met een vijand die verslagen moet worden. Brengt het ons meer rust en inzicht om in te zien dat er nu eenmaal goed en kwaad is – ook voor, tijdens en ná Corona-tijd. Dat het is wat het is. Kwaad wordt pas ‘kwaad’ omdat we alles wat erbij hoort liever vermijden: verlies, verdriet, boosheid en onmacht. Als we die emoties en gevoelens niet in de ‘kwade pool’-hoek zetten, is er eigenlijk geen kwaad. Ontstaat er ruimte om liefdevol met die gevoelens om te gaan, je energie te gebruiken om te rouwen en te helen, als dat nodig is. Ook dat is een vorm van een moedige heldendaad ;-).

Als je leven een film was, wat zou je dan graag wél willen ervaren? 

Net als in de film..?
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *