Onze schaduwkant. De nacht in ons. Dat deel van ons dat we nog niet zien, dat mysterieus is. En toch ook vaak wordt geassocieerd met het slechte en het kwade. Dat wat we eigenlijk niet willen vinden of voelen, omdat ooit is verzonnen dat dat niet mag. Maar eigenlijk zijn het slechts twee dingen die in de war zijn geraakt: donker en slecht. Duister en kwaad. In de schaduwen woont de duivel. Maar is de duivel wel slecht? Of vinden we dat omdat hij (of zij) ons confronteert met dat wat we eigenlijk niet willen voelen? Dat wat we afwijzen? 

Mocht je nu juist in verwarring raken: helemaal prima. Want als je dit leest voel je je waarschijnlijk aangetrokken tot mystiek of ontwikkeling, en zonder beiden geen verandering. Geen vooruitgang.

Het donker en het licht zijn twee krachten die bestaan in dit universum. Of op kleinere schaal, op aarde. Dag en nacht. Zomer en winter. Ogen open, ogen dicht. Symbolisch gezien, de zon en de maan. De een is niet slechter dan de ander. Je kan een voorkeur hebben, maar dat maakt de nacht niet een moralistische issue. De nacht is gewoon de nacht. 

Zo ook de dood. Dood en leven bestaan samen en kunnen niet zonder elkaar. Zonder dood was er ook geen leven. De dood is misschien vaak ongewild, want we hebben een lust om te leven. De dood is ook gehuld in mysterie, zij is donker en onzeker. Hoe is het, wat gebeurt er? Ons ego vindt het ook fijn om gezien te worden, en dood is dan ook maar zo… weg. Maar ook hier lijkt verwarring op te zitten: accepteren dat de dood er is, betekent niet dat je dood wilt of geen verdriet ervaart als er iemand overlijdt. Iets accepteren betekent niet dat het je niet raakt. Het betekent eerder dat je niet afwijst dát het je raakt. 

Donkerte zorgt voor balans en creatie. Vanuit het donker worden we geboren, vanuit het donker komt het leven. Zonder de rust van de winter komen er geen bloemen uit de grond in maart. Als je je ogen nooit dicht doet, kan je niet slapen. 

En als je ’s nachts wel wakker bent, heb je de maan en de sterren tot je beschikking. En zonder schaduw geen mysterie. Zij draagt haar eigen schoonheid.

Schaduwkanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *