Voelen: het missende puzzelstuk

Niet dat er nu een biologieles over je huid komt. Obviously gebruik je je huid om te voelen, als 1 van je 5 zintuigen. De afgelopen weken gingen veel blogs over aandacht (zie hier, hier, hier en hier). Het voelen dat ik bedoel, gaat daarover.

Een uitgebreid en onlogisch kleurenpalet

Het lijkt zo vanzelfsprekend, want natuurlijk voel je. Je hebt het warm, je buik zit vol, het merkje in je shirt kriebelt. Je voelt irritatie voor een collega, liefde voor je kat en zin om aan de slag te gaan. Of niet. Een enorm deel van de menselijke ervaring bevindt zich in ons vermogen om bewust te kunnen voelen. Een enorm deel, dat een uitgebreid palet van kleur geeft aan ons bestaan, en supergenuanceerd, bijzonder en verwonderlijk is. Voelen is niet logisch. Op het level van ‘honger van mijn buik is leeg’ of ‘koud want blote voeten in de sneeuw’ wel. Maar in ‘oma is overleden en ik ben een beetje verdrietig maar ook heel opgelucht’ is de logica al iets verder te zoeken. 

Minder denken, meer voelen

Ondanks dat je dus vanzelfsprekend van alles voelt, zijn we eigenlijk weinig echt voelend aanwezig. Overdreven gezegd: we zijn zo gewend om door de dag te denderen, en als we niet meer denderen, voor een serie te gaan hangen, dat we niet doorhebben dat we maar een heel klein beetje voelen. En vaak niet doorhebben hoeveel we ondertussen aan het denken zijn. 

Er lijkt wel een groot verlangen naar minder denken – of: meer rust in je hoofd – en meer voelen te zijn. Waarschijnlijk zijn het ook onbewuste en soms bewuste drijfveren achter de populariteit van yoga en reizen. Maar voor meer rust en aanwezigheid hoef je niet per sé een busje om te klussen of een yogamat aan te schaffen. 

Bewust voelen is bewuste aandacht

Het volgende klinkt waarschijnlijk herkenbaar als je de blogs van de vorige weken hebt gelezen: Je aandachtsveld is je energieveld. Het beweegt door en om je heen. Dat veld van aandacht, of dus energie, kan je richten; je hebt zelf een groot stuk regie over waar je je aandacht op richt. Of over waar je energie aan geeft. 

Waar zit dan die link met dat voelen? Je hebt je bewuste aandacht nodig om bewust te voelen. Dat voelen communiceert wat er in je leeft. Om te voelen moet je met je aandacht bij jezelf, in je lijf zijn. Dat is een soort two-way street: als je opeens iets sterk voelt, komt je aandacht terug bij jezelf. Als je je teen hard stoot, of zo. De andere kant op stuur je zelf bewust je aandacht in je lijf. 

De weg naar rust, verbinding, inzicht in wat er in je leeft (en dus naar ontwikkeling): die loopt via aandacht naar het voelen. Then you can take it from there. Wat je ook verlangt of wenst voor jezelf in dit leven, groot of klein, nu of later.

Het missende puzzelstuk

Dit klinkt misschien allemaal als mindfulness en voor een beetje is dat het ook. Maar voelen is de weg naar veel meer: naar leven met meer hart, naar het ontwikkelen van je bewustzijn en je intuïtie. Voelen ís van het hart. 

Bewust en afgestemd voelen lijkt het missende puzzelstuk in hoe we onze levens (en dus de maatschappij, en dus de wereld) inrichten. Voelend komen we in verbinding en weten we wat wel en niet in harmonie is met onszelf, onze relaties, omgeving en Moeder Aarde. Niet doordat we het bedenken, maar doordat we het voelen, invoelen of aanvoelen. Het is een kracht die we allemaal in ons dragen en waar groot potentieel in besloten ligt.

Benieuwd naar het ontsluiten van dat potentieel? Er wordt aan deze kant gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe cursussen over aandacht, voelen, intuïtie, hart en bewustzijn. En hoe dat alles met elkaar te maken heeft. After all, that is where the magic happens. 😉
In de tussentijd ben je altijd welkom om kennis te maken of voor 1-op-1 sessies. Ik hoor graag van je!

Voelen: het missende puzzelstuk
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *