Yule: de donkerste nacht & de terugkeer van het licht

yule yuletide kerstbal in spar of den als kerstboom met een groene kerstbal met het patroon van een levensbloem of flower of life

De langste nacht

Terwijl het buiten steeds sneller donker wordt, wordt er overal hard gewerkt om werk af te krijgen voor de kerstvakantie. Als dat je normaal wat soepeler afgaat, is dat niet zo gek: de hele natuurlijke wereld om je heen is al een tijdje bezig met vertragen en naar binnen keren. De bomen zijn kaal, de beestjes kruipen in hun holletjes en de beer is in zijn winterslaap gezakt.

Op 21 december vindt de winterwende plaats (winter solstice), de langste nacht, de donkerste nacht. De nacht van de omkering: van de helft van het jaar waarin het licht zich steeds meer aan het donker overgeeft, tot de helft waarin het weer langzaam terugkeert. Maar tijdens de winterwende is het alsof alles – voor een moment – tot stilstand komt. Het moment dat het diepste donker de volste potentie bevat, van alles dat straks weer zichtbaar wordt in het licht, in de lente.

Deze tijd van het jaar lijkt twee gezichten te hebben; ergens logisch als het gaat om het moment van omkering, van terugtrekkend donker en aan terrein winnend licht. In onszelf is ie wellicht het makkelijkst te herkennen aan behoefte aan winterslaap en reflectie aan de ene kant, maar aan sneeuwpret en gezelligheid aan de andere.

 

Yule

Kerst kwam pas met de geboorte van Christus en dus het Christendom. De focus verschoof toen van de winterwende naar de geboorte. In vroegere pre-Christelijke, Keltische tijden was de feestelijke tijd rondom 21 december ‘Yule’. Wat ‘wiel’ betekent en kan verwijzen naar dat het wiel van het jaar weer een slag maakt. Of het Engelse jolly is eruit voortgekomen. Er is nog steeds discussie over. Misschien is het wel allebei.

Dit feestje dat we nu kerst noemen duurde in die tijden (ook in pre-Christelijke Romeinse tijden overigens) 12 dagen. Alles werd stil gelegd voor lekker eten en drinken, dansen en zingen, en nog meer feestelijkheden.

 

Het vieren van leven en licht

De onderliggende symboliek is die van het duister dat wordt verslagen door het licht: de zon komt weer terug en wint aan kracht. In werkelijkheid zijn ze allebei onderdeel van de eeuwige dans van het ritme van de aarde, en allebei onmisbaar. Maar het was wel een prachtige gelegenheid om de terugkomst van leven en licht te vieren. Een vrolijk feest – jolly! – ondanks, of misschien dankzij, de duisternis.

Wil je graag je kersttradities of rituelen bewuster kiezen of een speciale intentie meegeven? Hieronder symbolen die je wellicht op ideeën brengen.

  • De (kerst)krans is symbolisch voor het altijd draaiende wiel van de tijd, dat ons door de seizoenen loodst, en altijd verandering met zich meebrengt: licht en duisternis, leven en dood.
  • Huizen werden versierd met takken van dennen en sparren, die hun groen niet kwijtraakten in de winter en zo symbolisch waren voor eeuwig leven.
  • De den staat ook voor heling en vreugde in huis. Ook een mooie reden voor een kerstboom.
  • Het verbranden van dennentakken zou reinigend werken. Dus als je een kachel of een vuurkorfje hebt…
  • Het verbranden van hulst (holly) staat voor het ‘verbranden’ van negatieve gevoelens tussen familie of tussen vrienden.
  • Kaarsen, kaarsen, kaarsen! Licht om het licht te eren, in dit geval het liefst een rode kaars: rood symboliseert bij Yule leven, door de kleur van bloed.
  • Gouden kaarsen kan ook: het goud symboliseert de terugkeer van de zon.
  • Warme wijn om het minder koud te hebben… blijkbaar was dat de traditie bij de Keltische stamhoofden als ze in hun tochtige kastelen zaten. Cheers! (Of op zijn Iers: Slainte!)

Happy Yuletide! Dat je in de stilte van het donker mooie ideeën op mag doen om in het licht te brengen.

 

kerstster in kerstboom als traditie voor Yule en Yule tijd Keltische traditie

 

 

 

Yule: De donkerste nacht & de terugkeer van het licht
Getagd op:                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *